Wordpress Temanızı Değiştirmeden Önce Yapılacaklar

WordPress’in en güzel yanı, sitenizin görsel olarak bir değişime ihtiyaç duyduğunuzu düşündüğünüzde bunu kolay bir şekilde yapabilmenizdir. WordPress tema değiştirme basit bir kaç adımdan ibaret olmakla beraber tema değiştirmek, “Etkinleştir” butonuna tıklamak kadar basit bir işlem de değildir. Bu yazımızda WordPress Temanızı Değiştirmeden Önce Yapılacaklar hakkında sizlere detaylı bilgiler ve adım adım yapmanız gerekenleri anlatacağız. Bu adımlar, sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak adına oldukça önemlidir. Zira yanlış yapılan bazı işlemler, sitenizde kaybına üzüleceğiniz bazı durumların olmasına sebep olabilir.

WordPress Temanızı Değiştirmeden Önce Yapılacaklar

Bu yazımızda sizlere anlatacağımız ana konu başlıkları:

  • Tema değiştirme işlemine başlamadan hemen önce yapılacaklar
  • Tema değişimi süresince yapılacaklar
  • Tema değişimi sonrası yapılacaklar

Tema değiştirme işlemine başlamadan hemen önce yapılacaklar

1- Dosyalarınızı ve Sitenizi Tam Yedekleyin 

Sitenizde köklü değişiklikler yapmadan önce her zaman sitenizin tam bir yedeğini alın. Yanlış giden bir işlem sonrası hiçbir veri kaybetmeden sitenizi eski haline getirebilir ve emeklerinizin boşa gitmemesinin önüne geçebilirsiniz. Bazı hosting servisleri ücretsiz olarak günlük veya haftalık yedekleme hizmeti sunmaktadır. Şayet sizin hosting firmanız bu servisi sunuyorsa en güncel yedeğin hangi güne ait olduğunu sorun. Eğer yedekleme hizmetiniz yoksa WordPress üzerinden sitenizi kendiniz yedekleyebilirsiniz. All-in-One WP Migration eklentisi sitenizi kolaylıkla yedekleyecebileceğiniz bir şekilde çalışmaktadır. Dilerseniz wordpress eklentiler kısmından “backup” şeklinde arama yaparak sizin çeşitli yedekleme eklentilerine ulaşabilirsiniz.

2- Mevcut WordPress Temanızdan Kodları Kopyalayın

WordPress sitenize bazı sorunların çözümleri için function.php dosyasına bazı kodlar eklemiş ve bunu unutmuş olabilirsiniz. Öncelikle  tema klasörünüzde yer alan function.php dosyasına göz atarak şayet eklemiş olduğunuz herhangi bir kod varsa, tema değişiminden sonra yeni function.php dosyasına kopyalamak üzere bu kodları bir kenara kaydedin.  Ek olarak tema dosyalarınızı gözden geçirmenizi ve eklediğiniz tüm ek kodları bir kenara not etmenizi tavsiye ediyoruz.

3- Sayfa Yükleme Hızını Kontrol Edin 

Şu anda kullanakta olduğunuz tema ile geçeceğiniz tema arasında sayfa yükleme hızlarını karşılaştırın. Detaylı değişiklik yapmadan önce Pingdom Tools ve Gtmetrix gibi servisleri kullanarak her iki temanın da performansını kıyaslayın. Hızlı yüklenen sayfaların SEO değerleri için olumlu bir katkısı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

4- Analytics ve Adsense yani Google Kodlarınızı Kaybetmeyin

Pek çok kişi sitesini analiz etmek amacıyla, başta Google Analytics olmak üzere benzeri platformlardan aldığı kodları sitesine yerleştirir. Bu kodlar çoğunlukla footer.php gibi tema dosylarına eklenmektedir. Aynı şey Google Adsense ve benzeri firmaların verdiği reklam kodları için de geçerlidir. Şayet sitenize ait analizlerde bir takım kesintiler yaşamak istemiyorsanız, kodlarınızı yeni temanıza geçirdiğinizden emin olun. Bu, pek çok kişi tarafından çok sık göz ardı edilen, unutulan konulardan biridir.

Tema değişimi süresince yapılacaklar

5- Sitenizi Bakım Moduna Alın

Değişim sırasında kullanıcılarınızın sitenizi görmesini istemezsiniz. Zira bu esnada sitenize giriş yapanlar muhtemelen bozuk ve dağınık halde olan bir site görürler. Her şeyin düzgün çalıştığından emin olmanız için 15 – 20 dakika yeterlidir. Sitenizi bakım moduna almak için Under Construction eklentisini kullanabilirsiniz. Bakım modunda gerekli tüm ayarlamaları yaptıktan sonra sitenizi ziyaretçilerinize açabilirsiniz.

6- Tüm İşlevleri ve Mevcut Eklentileri Test Edin

Yeni temayı etkinleştirdikten sonra, mevcut olan işlev ve eklentilerin düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Tuttuğunuz notlara bakın ve eski temadan yeni temaya geçirmek istediğiniz tüm işlevleri kontrol edin. Yorum yapma ve arama işlevleri, 404 sayfası, arşiv sayfası, iletişim sayfası gibi sayfaları tek tek elden geçirin. Mecut eklentilerinizi kontrol edin ve kenar çubuğuna yerleştirdiğiniz widget’larınızın hala orada olduğundan ve çalıştığından emin olun.

7- RSS Akışını Kontrol Edin

Tema değişiminin ardından kontrol etmeniz gereken konulardan bir diğeri de RSS’dir. Zira tema değişiklikeri bazen akışın durmasına, bazen de aynı içeriklerin ikişer defa paylaşılmasına yol açabilir. Bu da abonelerinizin azalmasına ve onları kaybetmenize sebep olabilir. Bu yüzden, herhangi bir tema değişikliğinden önce, RSS akışınızı takip edip, kontrol etmeyi unutmayın.

8- Sitenizin Tüm Tarayıcılarda Düzgün Çalıştığından Emin Olun

Sitenizi, erişime sahip olduğunuz tüm tarayıcılarda test edin. Zira tarayıcılar, özellikleri ve işlevleri açısından bazı durumlarda birbirinden farklı çalışabilmektedir. Bu yüzden bazı hoş görünümlü temalar, diğer farklı tarayıcılarda kötü ve bozuk bir görünüme sahip olabilir ve temanın sahip olduğu bazı işlemler farklı temalarda çalışmayabilir. Herhangi bir problemin oluşmasına engel olmak ve tüm ziyaretçilerinizin sitenizden memnun bir şekilde ayrılmasını istiyorsanız, sitenizin temasını değiştirdikten sonra, farklı tarayıcılarla sitenizi ziyaret ederek, bazı işlevleri test edin ve sitenizin düzgün göründüğünden emin olun.

9- Diğer Unsurların Güzel Görünmesini Sağlayın

Google Adsense veya farklı biçimlendirmelere izin veren başka bir reklam şirketi kullanıyorsanız, yeni temanıza en uygun özelleştirmeleri yapmaya çabalayın. Örneğin, önceki sitenizin rengiyle uyumlu hale getirdiğiniz Google Adsense reklamlarınızı, yeni temanızın reklamlarına da uygun hale getirin. Böylece ortaya çıkabilecek uyumsuz görüntülerden kaçınmış olursunuz.

Aynı şey Twitter, Facebook gibi ağlar için eklediğiniz widgetler ve sitenize, yazılarınıza eklediğiniz butonlar için de geçerlidir. Sitenizdeki resimler, yazılar, reklamlar vb. hepsinin birbiriyle uyum içinde olduğundan emin olun.

Tema değişimi sonrası yapılacaklar

11- İhtiyacınız Olmayan Şeylerden Kurtulun

Yeni çıkan temalar ihtiyaç duyulmayan birçok özellik ile birlikte geliyor. Bu da sitenizdeki gereksiz şeylerin artmasına ve karmaşıklığa yol açabiliyor. Bu yüzden temanızda ihtiyaç duymadığınız, kullanmadığınız şeylerden kurtulun. Her zaman maksimum performansı gösterebilecek eklentileri tercih edin. Bir iş için birden fazla eklenti yerine, tüm bu işleri aynı anda yapabilen işlevsel eklentileri bulmaya çalışın. Eklenti seçiminde seçici olun.

12- Yeni Değişikler Yaparken Dikkatli Olun

Temanızı başarıyla değiştirdiniz. Artık yeni bir tema ile çalışıyorsunuz, bu yüzden ilk günlerde değişiklikler yaparken dikkatli olmanız daha sağlıklı olacaktır. Eski temanızda alışık olduklarınız bu temanızda olmayabilir. Değişiklikler yaparken işe küçük öğelerle başlayın ve sabırlı olun. Temayı iyice tanıdığınızdan emin olduktan sonra ciddi değişiklikler yapabilirsiniz. Zira büyük değişiklikler yapmadan önce yeni temanın yapısını işlevlerini öğrenmek oldukça önemlidir.

13- Temaları Karşılaştırın

Eski temanızın hızını test etmiş ve bir kenara kaydetmiştiniz. Artık yeni temanıza geçtiğinize göre bu testi yeni temanıza da yapabilir ve her iki temayı karşılaştırabilirsiniz. Şayet yükleme süresinde olumsuz bir durum varsa, iyileştirmek için bazı adımlar atabilirsiniz. Konu ile ilgili WordPress Hızlandırma sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

14- Hemen Çıkma Oranını Takip Edin

Temaları değiştirdikten sonra, hemen çıkma oranlarını kıyaslayın. Zira hemen çıkma oranı konusunda bazı temalar diğerlerinden daha iyidir. Bazı temalar, kullanıcıların diğer içerikleri keşfetmesinde, diğerlerine göre daha işlevseldir. Bu sebeple, hemen çıkma oranınız önceki temaya göre arttıysa bu konuda bir şeyler yapmanız gerekmektedir. Bu konuda widgetlerden ve uyarıcı mesajlardan yardım alabilirsiniz.Konu ile ilgili Bounce Rate Nedir ? yazımıza göz atabilirsiniz.

15- Ziyaretçilerinizin Fikirlerine Önem Verin

Yeni bir tasarımla sitenizinin müdavimlerinin karşısına çıktığınızda mutlaka onların da önerilerine başvurun. Onların neyi sevip neyi sevmediklerini tespit etmeye çalışın. Anket veya Facebook aktivitelerinden yararlanarak kitlenizle iletişim kurun. Neyin geliştiğini görmek istediklerini öğrenin ve ardından ilgili iyileştirmeleri yapmak için çalışın.

Bu yazımızda sizler için WordPress Temanızı Değiştirmeden Önce Yapılacaklar hakkında adım adım detaylı bilgiler verdik. Konu ile ilgili görüşleriniz yorum olarak bizimle paylaşabilir, yardımcı olmamızı istediğiniz bir durum varsa iletişim formu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.



Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir