Podcast Nedir Nasıl Yapılır ?
Podcast nedir diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için hazırladığımız bu kılavuzda, WordPress ile kendi Podcast’inizi oluşturmayı, en iyi Podcast ekipmanlarını, ihtiyacınız olan Podcast WordPress eklentilerini ve Podcast yayını hakkında daha pek çok şeyi öğrenebileceksiniz. Podcast Nedir Nasıl Yapılır yazımızı sizler için özenle hazırladık.
Adım Adım Podcast Oluşturma Rehberi
Bu detaylı kılavuz sayesinde teknik bilgi ve beceriniz en düşük seviyede olsa dahi kolaylıkla uzun zamandır hayalini kurduğunuz Podcast yayınlarını yapabileceksiniz.
Bu yazıda anlatacağımız konular;
Podcast Nedir ve Podcast Nasıl Çalışır?
Podcast İçin Uygun Bir Konu Bulmak
Podcast Yayınına Başlamak İçin Gerekli Şeyler
Podcast İçin Uygun Hosting ve Alan Adı Seçimi
En uygun Podcast Ekipmanları
Podcast’in İlk Bölümlerini Planlama
İlk Podcast’i Kaydetme
Podcast’i WordPress ile Yayınlama
Medya dosyalarını Blubrry’e yükleme
Smart Podcast Player Eklentisini Ayarlama
WordPress’e ilk Podcast’inizi ekleme
Podcast’i iTunes ile Önizleme
Podcast’i iTunes’a ekleme
Podcast Yayınından Para Kazanma
Podcast nedir ve Podcast nasıl çalışır?
Podcast, kullanıcıların indirmek ve dinlemek için abone olabilecekleri bir dizi ses dosyasıdır.
Podcast’in çalışması için, kullanıcıların indirebileceği bir ses dosyasına ve onları yeni yayınlardan haberdar etmek için RSS beslemelerine sahip olmanız gerekir.
WordPress, bloglar için yerleşik bir RSS (Rich Site Summary) sistemi ile beraber çalıştığı için birçok Podcast yayıncısı web sitesi oluşturmak için WordPress’i seçmektedir.
Ayrıca milyonlarca kullanıcının dinlemesini ve abone olmasını kolaylaştırmak için Podcast web sitenizi iTunes gibi Podcast uygulamalarına bağlayabilirsiniz. Bunu makalenin ilerleyen bölümlerinde ele alacağız.
Artık bir Podcast’in ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğinize göre, başarılı bir podcast yayını yapmak için neler yapmanız gerektiğine bir bakalım. Podcast Nedir Nasıl Yapılır ?
Podcast’iniz için Konu Bulma
Podcast’ler günümüzde oldukça popüler ve neredeyse her konuda onlarca Podcast var. Bu nedenle diğer Podcastçiler ile rekabet edebilmek için doğru konuyu bulmanız ve Podcast’inizde ele alacağınız konuları dikkatlice seçmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuzdur.
Hedef kitlenizi tanımanız ve hangi konuları ilginç bulabileceklerini araştırmanız size büyük avantaj sağlayacaktır. Bu araştırma sürecinde Podcast’iniz ve insanlara söylemek istedikleriniz hakkında fikirler oluşturabilirsiniz.
Podcast’inizi belirli konularla sınırlandırmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin, Podcast’iniz müzikle ilgiliyse, müziğin belirli bir türü, dönemi, bölge veya sanatçı ile alakalı olacak şekilde daraltabilirsiniz. Genel konulardan bahsetmek dinleyicilerinizin kısa sürede ilgisini kaybetmesine sebebiyet vereceği için belli bir özel konuda yayın hazırlamanız dinleyicilerinizin dikkatini her daim canlı tutacaktır.
Kendi özel konunuzu dikkatlice seçmeniz, Podcast yayınınızın bölümlerinizi planlayabilmeniz ve iyi planlanmış bir içerik de abone kazanmanıza yardımcı olduğunu da belirttikten sonra podcast için ihtiyaç duyacağınız şeylere bir göz atalım.
Podcast Yayını Yapmak İçin Gerekli Olan Şeyler
Profesyonel bir Podcast yayını için yapmanız gereken ilk şey; insanların siz ve Podcast’leriniz hakkında daha fazla bilgi edinebileceği bir web sitesi veya blog sayfasıdır. İkincisi ise tabiki de Podcast’inizi kaydedebileceğiniz ekipmanlar.
Ek olarak bir ipucu: maksimum sayıda aboneye ulaşabilmeniz için, Podcast’inizi internette yayınlayabileceğiniz araçlara ihtiyacınız olacak. Podcastlerinizi hedef kitlenize ulaştıramadıktan sonra kaydetmenin ne önemi var, değil mi?
Podcast İçin Uygun Hosting ve Alan Adı Seçimi
Bir web sitesi oluşturmanın en önemli adımı Podcast için uygun bir web platformunu tercih etmektir. Podcast’iniz ile ilgili web sitenizi kurmak için, en uygun web platformu olan WordPress’i öneriyoruz. Gerek ücretsiz bir platform oluşu, gerekse çok kolay bir şekilde site kurmanızı sağlayan bu platform sayesinde sitenize çeşitli eklentilere ekleyebilir, site tasarımınızı istediğiniz gibi özelleştirebilir ve en önemlisi sitenizden herhangi bir kısıtlama olmadan para kazanabilirsiniz.
WordPress’i kurmak için öncelikle bir barındırma hizmeti (hosting) ve alan adı almanız gerekiyor. Alan adı, web sitenizin internet üzerindeki adresi yani insanların web sitenize ulaşmak için yazdıkları kelimelerdir. Örneğin, google.com veya hizliwp.net
Hosting ise sitenizin internetteki evidir. Bu ev; tüm dosya, yazı ve her türlü materyalin saklandığı yerdir. Her web sitesi bir hostinge ihtiyaç duyar, hosting olmadan websitenizde içerik yayımlayamazsınız. İnternette basit bir aramayla size uygun hosting seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Medya Hosting Hizmeti Alma
Normal bir siteden farklı olarak ihtiyacınız olacak bir sonraki şey ise iyi bir medya (ses dosyalarını) barındırma hizmeti almaktır. Podcast’ler kapladıkları yer itibariyle büyük dosyalar olduğu için bu büyük ebatta dosyaları sadece webhosting üzerinden sunmak web sitenizi yavaşlatacak ve hatta aynı anda çok kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde sitenizin erişilmez olmasına sebep olacaktır.
Bunun için size podcast’e özel bir medya barındırma platformu olan Blubrry’i kullanmanızı tavsiye ederiz.
Blubrry, WordPress kullanarak tamamen Podcast için optimize edilmiş bir platform olup, Podcast’inizi WordPress tabanlı sitenizden yönetmenize olanak sağlar. PowerPress adlı WordPress eklentisiyle işinizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Ayrıca podcastçiler arasında popüler olan bu servis sayesinde yayın konusunda yaşadığınız sıkıntılara ilgili forum veya facebook sayfaları üzerinden kolayca ulaşabilir ve sıkıntıya çözüm bulabilirsiniz.
Blubrry , ID3 etiketleme, iTunes optimizasyonu, otomatik medya yönetimi vb. gibi harika araçlarla birlikte gelmekte ve içerik dağılımınızı daha hızlı ve daha güvenilir hale getiren üst düzey bir ağa sahiptir.
Detaylı istatistik verilerine erişebileceğiniz Blubrry sistemi ile podcastlerinizin her detayına erişim sağlayabileceksiniz.
Uygun Podcasting Ekipmanını Seçme
Podcast Nedir Nasıl Yapılır yazımıda şimdi sizlere ekipmanlardan bahsedeceğiz. Podcast’iniz büyüdükçe, daha yüksek kaliteli Podcast’ler üretmek için kullanabileceğiniz yeni ekipmanlar aramaya başlayabilirsiniz. Ancak bu işe yeni başlıyorsanız yapmanız gereken ihtiyacınıza en iyi şekilde cevap veren iyi bir mikrofon bulmaktır.
Podcast’inizi kaydetmek için lütfen bilgisayarınızın kendi mikrofonunu kullanmayın zira bilgisayarınızın mikrofonu bu yayını yapmaya yetecek kalitede kesinlike değildir.
Podcast’ler için 3 popüler mikrofon seçeneği vardır. Bu seçenekler aşağıdaki gibidir.
Samson C01U (USB) – Giriş seviyesi için ideal bir mikrofondur.
Rode Podcaster (USB) – Fiyat performans oranına göre en iyi USB mikrofondur.
Heil PR-40 (USB değil XLR bağlantısı) – Profesyonel Podcast yayıncıları tarafından kullanılan mikrofondur. Şayet bu mikrofonu alırsanız ayrıca bir ses mikseri de almanız gerekecektir.
Bunun dışında iyi bir kulaklığa ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda da Sony’nin MDR7506 model kulaklıklarını öneriyoruz.
Doğru Podcast ekipmanına sahip olduğunuzda, bir sonraki adım olan Podcast yayınlarını planlama ve kaydetme bölümüne geçebilirsiniz.
İlk Birkaç Podcast Bölümünüzü Planlama
Kaydetmeye başlamadan önce Podcast bölümlerinizi planlamanız gerekmekte ve bunun için yapmanız gereken birkaç ön hazırlık var.
1. Bölüm içeriği
İlk birkaç bölümünüzün konusu ne olacak? İçeriğinizi düzenli bir şekilde planlayabilir, bir yol haritası oluşturarak ve ardından diğer ayrıntıları inceleyerek, üreteceğiniz içerikler hakkında çalışabilirsiniz.
2. Bölüm Uzunluğu
Podcast’ler 20 dakika ila bir saatten fazla olabilir. Bölümlerinizin süresi içeriğinize ve kitlenize bağlı olmakla beraber iyi bir podcast bölümü için ideal dinleme süresinin 35 dakika olduğunu hatırlatmakta fayda var.
İyi içeriğiniz varsa, dinleyicileriniz sabırsızlıkla bir sonraki bölümü bekliyorsa illa belirli bir uzunluğa uyacak şekilde kesmeyin. Aynı şekilde, istediğiniz bölüm uzunluğunu doldurabilmek için içeriği gereksiz şeylerle doldurmayın. Samimi bir yayınla bir çok dinleyicinin gönlünü kolayca fethedebilirsiniz.
3. Destekleyici Sesler
Podcast’inize eklemek isteyebileceğiniz bir giriş müziği, arka plan müziği ve diğer farklı sesler üzerinde çalışın. Böylelikle Podcast’inize renk katın. Podcast’inizde herhangi bir parçayı kullanmadan önce lisans koşullarını dikkatle inceleyin. Aşağıda, Podcast bölümlerinizde kullanabileceğiniz telif gerektirmeyen müziklerin yer aldığı bazı medya kütüphaneleri yer almakta:
Free Music Archive
YouTube Ses Kütüphanesi
Free Stock Music
4. Senaryo Oluşturma
Fikirlerinizi bir kağıda yazarak kayıt sırasında bunlardan faydalanın. Hatta oturun ve yapacağınız yayının bir senaryosunu yazın. Bu, odaklanmanıza yardımcı olacak ve daha profesyonel ve hazırlıklı bir şekilde yayın yapmanızı sağlayacaktır. Bölümlerinizi planladıktan ve içeriğiniz hakkında iyice düşündükten sonra ilk Podcast’inizi kaydetmeye başlayabilirsiniz.
İlk Podcast’inizi Kaydetme
Podcast’inizi kaydetmek için bir ses kayıt yazılımına ihtiyacınız olacaktır. Hem kayıt hem de kaydettiğiniz ses dosyalarını düzenleyebileceğiniz, çeşitli ses efektleri kullabileceğiniz bir yazılım olması işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Stüdyo kalitesinde, profesyonel Podcast’ler kaydedebilecek nitelikte ve ücretsiz bir yazılım olan ve aynı zamanda bir çok Podcast yayıncısı tarafından kullanılan Audacity yazılımını tavsiye ediyoruz.
Audacity’yi bilgisayarınıza yükledikten sonra, dosya menüsünden yeni bir proje oluşturmanız ve sesinizi kaydetmek için kaydet düğmesine tıklamanız yeterli. Artık Podcast’inizi kaydetmeye başlayabilirsiniz. Yayın yaparken yapabileceğiniz aksaklıklar hakkında endişelenmeyin. Zira daha sonra yaptığınız kaydı istediğiniz kadar düzenleyebilirsiniz.
Arka planda çalmasını istediğiniz veya efekt olarak eklemek istediğiniz müzik dosyalarınızı Audacity üzerinden File » Import kısmından içe aktarabilirsiniz.
Audacity çok kullanışlı bir program olduğu için tüm detayları burada anlatmamız maalesef mümkün değil. Program hakkında detaylı kullanım kılavuzuna buradan erişebilirsiniz.
Podcast’i WordPress Üzerinden Yayınlama
İnternet dünyasına kendinizi tanıtmadan önce çevrenizin sesine kulak verin. Sevdiklerinize podcastlerinizi dinleterek ne düşündüklerini öğrenin. Eğer herşey güzel gittiyse ve hazırda bir kaç bölüm varsa WordPress üzerinden kayıtlarınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz.
Yapmanız gereken ilk şey sitenize Blubrry PowerPress Podcasting eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir. Bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağını bilmiyorsanız, WordPress Eklenti Yükleme Nasıl Yapılır ? isimli yazımıza göz atmanızda fayda var.
İlgili eklenti etkinleştirildiğinde, WordPress yönetici menüsünde bir PowerPress seçeneği belirir. Bu seçeneğe tıkladığınızda eklentinin ayarlar sayfasına yönlendirilirsiniz.
Powerpress eklentisinde Blubrry kurulumu
Podcasting dosyalarınızı barındırmak için Blubrry kullanıyorsanız, ekranda beliren Click here to configure Blubrry Statics and Hosting services butonuna tıklamanız gerekir.
Bu butona tıklayınca karşınıza gelen ekranda, Blubrry Hosting hesabınıza ait bilgiler sizden istenir.
Ardından, ayarlar sayfasındaki bilgileri doldurmanız gerekir. Bu bölümde Podcast’iniz için bir başlık girip, iTunes alanlarını doldurun.
Açıklama, kategori, altyazı, resim vb. bilgiler RSS akışında kullanılacak. Aynı şekilde iTunes bunları Podcast’inizi dizinlerine yerleştirmek için kullanacaktır.
Podcast ayarları
Ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.
WordPress siteniz artık Podcast’inizi yayınlamaya hazır.
Medya Dosyalarını Blubrry’ye yükleyin
WordPress ile bir Podcast bölümü yayınlamadan önce, Podcast dosyasını medya barındırma hizmetinize yani Blubrry’ye yükleyin. Bunun için Blubrry hesabınıza giriş yapmanız ve ardından Podcaster kontrol panelini tıklamanız gerekir.
Ardından, podcast barındırma bölümünün altında yer alan ‘Upload New Media Files’ bağlantısına tıklayın ve açılan ekrandan Podcast dosyalarınızı yükleyin.
Podcast dosyalarınızı Blubrry’e yükledikten sonra, WordPress sitenizde kullanabilirsiniz.
Smart Podcast Player Eklentisini Ayarlama
Podcast’inizi, web sitenizde oynatmak için bir medya oynatıcıya ihtiyacınız var. Bu işlem sayesinde kullanıcılar Podcast’inizi web siteniz üzerinden kolayca dinleyebileceklerdir. Fakat bu iş için geliştirmiş çoğu WordPress eklentisi maalesef size büyük bir hayal kırıklığı oluşturacaktır. Bu yüzden aynı zamanda kendisi de ünlü bir Podcaster olan Patt Flynn’in geliştirdiği Smart Podcast Player eklentisini öneriyoruz.
Smart Podcast Player, kullanıcıların Podcast bölümlerini oynatmasına, paylaşmasına ve indirmesine izin veren güzel tasarlanmış bir podcast oynatıcısıdır.
İndirildiği gibi mobil kullanıma hazırdır; Smart Podcast Player tüm cihazlarda harika görünür ve çalışır.
Smart Podcast Player ücretli bir WordPress eklentisidir ve fiyatlandırma ayda 8 dolardan başlamaktadır. Kullanımın yanısıra premium destek ve öğretici ve videolara erişim bu ücrete dahildir.
Tüm bunlar için ilk olarak, Smart Podcast Player eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekmektedir .
Etkinleştirildikten sonra Ayarlar » Smart Podcast Player sayfasını ziyaret etmeniz ve lisans anahtarınızı girmeniz gerekir.
Bu lisans anahtarını Smart Podcast Player web sitesinden yani fusebox.fm adresi üzerinden alabilirsiniz.
Ardından, eklenti ayarlarını yapmak için ‘Player Defaults’ sekmesini tıklamanız gerekir.
Podcast Feed Settings kısmından Podcast’inizin URL’unu ayarlayabilirsiniz. Bu kısım PowerPress kullandığınız için, varsayılan olarak şu şekildedir; https://siteniz.com/feed/podcast/
Ardından, iTunes abonelik bağlantınızı eklenmesi gerek. Podcast’inizi henüz iTunes’a eklemediğiniz için bu kısmı boş bırakabilir, iTunes ayarlamalarını yaptıktan sonra tekrar bu kısma gelip gerekli bilgileri girebilirsiniz.
Bundan sonra, kendi adınızı ve Podcast yayınlarınıza verdiğiniz ismi girmelisiniz.
Smart Podcast Player, oldukça güzel tasarım seçenekleriyle birlikte gelir ve Podcast oynatıcınızı WordPress temanızla eşleştirmenizi sağlar. Oynatıcı tasarım ayarları altında, Podcast oynatıcınız için tema ve renk seçimi yapabilirsiniz.
Ayarlarınızı kaydetmek için SAVE CHANGES düğmesini tıklamayı unutmayın.
Smart Podcast Player artık hazır olduğuna göre, PowerPress ile birlikte gelen Podcast oynatıcıyı devre dışı bırakmanız gerekir.
Smart Podcast Player kullandığınızdan dolayı PowerPress’e ihtiyacınız yok, silebilirsiniz. Podcast Nedir Nasıl Yapılır yazımız wordpress tabanlı sitenize ilk podcasti ekleme yöntemiyle devam ediyor.
WordPress’e İlk Podcast’inizi Ekleme
Tüm işlemler bittiğine göre ilk podcast’inizi WordPress’e eklemeye hazırsınız.
İlk podcast’inizi yayınlamak için Yazılar »Yeni Ekle bölümüne gidin. Podcast bölümleriniz için ayrı bir kategori oluşturmanızı tavsiye ederiz. Bu, podcast bölümlerinizi içeriğinizin geri kalanından ayrı tutmanıza olanak tanır. Ayrıca bu sayede Podcast beslemelerinizi diğer içeriklerden ayırmakta hiç zorlanmayacaksınız.
Ardından, sayfanın altına bölümüne inerek ‘Podcast Episode’ bölümünü bulabilirsiniz.
Bu bölümde yer alan ‘Media Url’ kısmına Blubrry hesabınızdaki medya dosyalarının linki yapıştırın ve herşeyin doğru gittiğinden emin olmak için ‘Verify Url’ butonuna basın.
Bu işlemi tamamladıktan sonra tekrar sayfanın üst kısmına çıkarak, Podcast’inizin olduğu sayfaya bir başlık ve bir açıklama ekleyebilirsiniz. Yazı editörünüzün üst tarafında yer alan araçlar kısmına SPP ve STP etiketli iki butonun eklendiğini göreceksiniz. Bu butonlar Smart Podcast Player eklentisi ile birlikte gelir.
SPP düğmesi sayfaya, tüm Podcast bölümlerinizi içeren bir Smart Podcast Player’ı eklemenizi sağlar. Kullanıcılar bunları tek tek oynatabilir.
Belirli bir Podcast bölümünü eklemek için ise, STP butonunu tıklayabilirsiniz. Bu butona bastıktan sonra çıkan ekrandan ‘Play a specific episode of your podcast’ seçeneğini tıklayın ve Podcast dosyanızın URL’unu ilgili alana ekleyin.
Medya dosyasının linkini ilgili alana ekledikten sonra, build shortcode butonuna tıklayın. Yazı düzenleme kısmında ilgili Podcast’in kısa kodunu göreceksiniz
Hepsi bu kadar!
Şimdi bu sayfayı yayınlayabilir veya önizleyebilirsiniz. Artık Podcast’inizi canlı olarak dinleyebilirsiniz.
Podcast’i iTunes ile Önizleme
Podcast web sitenizi WordPress ile kurduğunuza göre, şimdi Podcast’iniz iTunes’a gönderme ve daha fazla abone bulma kısmına geçebilirsiniz.
Podcast’inizi iTunes’a göndermeden önce, nasıl görüneceğini kontrol etmek isterseniz, iTunes’u başlatın ve Dosya bölümünden ‘Podcast’e Abone Ol’ seçeneğini tıklayın ve Podcast linkiniz ilgili alana ekleyin. (Örnek link aşağıdaki gibidir)
https://www.siteniz.com/feed/podcast
URL’u iTunes’a girdikten sonra, iTunes feed’i alır ve görüntüler. Her şey iyi görünüyorsa, artık Podcast’inizi iTunes’a göndermeye hazırsınız demektir.
Podcast’inizi iTunes’a gönderme
Podcast’inizi iTunes’a göndermek için iTunes’un en son sürümünü bilgisayarınıza indirip yüklemeniz gerekir. Ardından, iTunes’u başlatın ve ekranın sağ üst köşesindeki iTunes Store düğmesine tıklayın.
iTunes sizi iTunes Store’a yönlendirdikten sonra çıkan ekrandan Podcast’ler menüsünü tıklayın. Orada Podcast gönderin anlamına gelen ‘Sumbit a Podcast’ seçeneğine tıklayın. Böylece Podcast gönderme işlemi açılacaktır.
Podcast’inizi iTunes dizinine göndermek için bir Apple Kimliğine ihtiyacınız var. Şayet henüz oturum açmadıysanız, iTunes sizden oturum açmanızı ister.
Bu kısımda ihtiyacınız olan ilk şey Podcast feed’inizin URL’udur. Podcast yayını URL’niz şu şekilde olacaktır:
https://siteniz.com/feed/podcast
PowerPress kullandığınızdan, feed’inizde Podcast’iniz için iTunes Store tarafından gerekli görülen etiketler yer alacaktır.
Gönderildikten sonra Podcast özet akışınız iTunes inceleme kuyruğuna girer. Podcast’iniz iTunes tarafından incelenip onaylandıktan sonra, iTunes dizinine eklenir ve bir e-posta ile bilgilendirilirsiniz.
Podcast Yayınından Para Kazanma
Podcast yayınlarınızın başarısı için biraz zamana ve biraz da istikrara ihtiyacınız var. Yaptığınız çalışmaları uzun vadede sürdürülebilir kılmak için podcast’inizden para kazanmanın yollarını bulmanız gerekecektir.
Yaptığınız işten para kazanmak için sizlere önerebileceğimiz bir kaç seçenek;
Doğrudan sponsorluk anlaşmaları: Podcast’lerinize sponsor bulabilirsiniz. Yapmış olduğunuz içeriğe uygun firmalara ulaşmayı, onlara içerikleriniz yollayarak neler yapabileceğinizi beraber karar verebilirsiniz.
Kendi ürün ve hizmetlerinizi satın: Kitlenize farklı ürünler ve hizmetleri önermek suretiyle satış ortaklığı ile de para kazanmanız mümkün. Websitenizi online bir mağazaya çevirebilirsiniz.
Bağış yöntemi: Abonelerinizden Podcast’inizi bağışlarla desteklemelerini isteyebilirsiniz. WordPress tabanlı siteniz sayesinde abonelerinizden kolaylıkla bağış toplayabilirsiniz.
Ücretli içerik: Podcast yayınlarınızın bazı bölümlerini sitenize ücretli üyeliği bulunan kullanıcılarınız için özel olarak sunabilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için Podcast Nedir Nasıl Yapılır hakkında detaylı olarak anlattık. Konu hakkında görüşlerinizi yorum olarak bizlere bildirebilirsiniz.
Podcast site kurma konusunda profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa bize iletişim formu üzerinden ulaşın, sitenizi çok kısa sürede hazırlayıp size teslim edelim. Podcast Nedir Nasıl Yapılır yazımızın yanısıra sitemizde yer alan diğer blog yazılarınıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Podcast hakkında çok bilgilendirici bir yazı