WebP Uzantısı Nedir

WebP uzantısı nedir sorusuna en basit cevap olarak; JPG, PNG gibi görsel uzantılarına alternatif olarak geliştirilmiş yeni nesil görsel biçimidir diyebiliriz.  WebP sayesinde websitelerinin hızlı açılmasına büyük ölçüde katkı sağlanabilir. Webp görselleri ile wordpress site hızı nasıl arttırılır bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Webp görselleri, görsel kalite açısından PNG ile kıyaslandığında görsellerde hiç bir kayıp olmadan %26 olarak daha küçük boyuttadır. JPG olarak kıyasladığımızda ise %25-%34 arasında KB bazında daha küçük görsellere sahip olabilirsiniz.

Google’ın sahip olduğu VP8 video sıkıştırma formatı ile aynı mantıkla çalışan WebP, görselleri tarayıcınıza yollarken sıkıştırma yöntemini kullanır. Böylelikle örneğin 1MB boyutunda bir PNG dosyası, en kötü ihtimalle 75KB olacak şekilde sıkıştırılır. Bu format sayesinde genellikle daha küçük boyutta görseller elde edilir.

WordPress ile bu yeni nesil görsel formatını kolaylıkla kullanabilirsiniz. “Eklentiler” kısmında ücretsiz edinebileceğiniz WebP Express plugin sayesinde büyük boyutta olan JPG ve PNG dosyalarınızın yeni nesil görsel biçimi olan WebP formatına çevirebilirsiniz. Bu sürecin sorunsuz bir şekilde çalışması için kullandığınız hosting Apache veya Litespeed kurulu olmalı ve htaccess dosyasına erişiminiz olmalıdır.

Nginx  destekli hostinglerde ise sorunsuz çalışabilmesi için ekstradan yapmanız gereken bir kaç ayar gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

WordPress harici bir siteniz varsa?

Henüz wordpres siteniz yoksa dert etmeyin. Manuel olarak sitenizde yer alan görselleri WebP formatına çevirebilirsiniz.

Ezgif: Bu site sayesinde ücretsiz olarak görselleri düzenleyebilir, dilediğiniz uzantıya çevirebilirsiniz.
Convertio: Kullanımı kolay fakat günlük limit var.
Online Convert  : Görselleri boyutlandırabileceğiniz hatta efekt ayarlayabileceğiniz ve tabiki WebP formatına çevirebileceğiniz gayet kullanışlı bir site.

Not: WebP formatına çevirdiğiniz dosyalar bilgisayarınızda kullandığınız bir görsel programı yoksa sadece chrome tarayıcılarında açılır.  Websitenizin kök dizinine (root) webp dosylarını eklerken hosting firmanızın kısıtlaması ile karşılaşabilirsiniz.

WebP desteği sağlayan tarayıcılar:

WebP google tarafından geliştirildiği için doğal olarak Google Chrome tarafından sorunsuz bir şekilde desteklenmektedir. Ayrıca Firefox, Edge ve Opera browser ile hem mobil hem de normal tarayıcılarda gayet verimli çalışmaktadır.

Bu blog yazısında WebP Uzantısı Nedir sorusunun cevabını sizlere açıkladık. Sorunuz varsa iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınız varsa bizimle paylaşın.



Yorumlar

  1. WebP has such a nuance – not all browsers support it. For example, iOS Safari, regular Safari, IE – do not support WebP.Therefore, you must always store at least two versions of each image. Webp (for WebP-enabled browsers) and original image. And give the right version depending on the browser. And the original image must also be optimized/compressed – so that even for browsers without WebP support, images will be optimized (lighter in weight) – this is the third! version of the file.. At the optipic service, I recently noticed a new functionality in which all of this is already in the box. You can even connect everything so that the urls of the images do not change (they remain exactly the same and look like internal urls on my site). But in fact, they are loaded through their system with automatic compression, conversion to webp and recognition of webp support. It turns out that everything is simple and beautiful, and inexpensive))

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir