WordPress Dosya Yükleme Boyutu Arttırma
WordPress siteniz var, siteniz için içerikler hazırlayıp yüklüyorsunuz fakat bir noktada yüklemek istediğiniz dosya hata veriyor. Peki bu hatayı çözmek için neler yapacaksınız? WordPress Dosya Yükleme Boyutu Arttırma başlıklı yazımızda sizler için çözüm yollarını detaylı olarak anlatacağız.
Normal olarak gelen yani default değerlerde WordPress dosya yükleme limiti 25MB’ tır. Şayet hosting tarafınızda kısıtlamalar varsa, daha doğrusu WordPress için uygun bir hostinge sahip değilseniz dosya yükleme boyutu 2MB gibi çok düşük değerlere sahip olabilir. Eğer siz de böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız, telaş yapmayın. Bu yazıda WordPress dosya yükleme limiti arttırma konusunda uygulayabileceğiniz tüm yollardan bahsedeceğiz.
.htaccess Dosyası İle Yükleme Boyutunu Arttırma
Apache veya PHP kullanan bir hosting kullanıyorsanız .htaccess dosyanızı düzenlemek için FTP kullanarak veya CPANEL üzerinden serverınızı bağlanıp ve public_html içerisinde bulunan .htaccess dosyanıza erişin. Daha sonra da .htaccess dosyanızı açıp, aşağıda bulunan kodları ekleyin. Not: Aşağıdaki kodları ekledikten sonra siteniz hata verirse hostinginiz desteklemiyor demektir. Eklediğiniz kodları silerseniz sitenize tekrar erişebilirsiniz.
php_value upload_max_filesize 128M php_value post_max_size 128M php_value memory_limit 512M php_value max_execution_time 600 php_value max_input_time 900
functions.php dosyasını kullanarak upload limiti arttırmak
Bu yöntem, .htaccess dosyanıza erişemediğiniz zaman ya da .htaccess dosyanız üzerinde yaptığınız değişiklik sonrası sitenizde bir hata oluştuysa kullanabileceğiniz alternatif bir yöntemdir. functions.php dosyanızın sonuna ekleyeceğiniz bazı kodlarla WordPress dosya yükleme limiti arttırma işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Aktif olan temanızın içerisinde bulunan functions.php dosyasına CPANEL veya FTP üzerinden erişip, aşağıdaki kodu sayfanın en sonuna ekleyin.
@ini_set( 'upload_max_size' , '128M' ); @ini_set( 'post_max_size', '128M'); @ini_set( 'max_execution_time', '600' );
Fakat ileride temanızı değiştirirseniz veya child-theme kullanmadan temanıza gelen bir güncellemeyi kurarsanız bu işlemi tekrardan yapmanız gerekeceğini unutmayın.
Php.ini kullanarak dosya yükleme boyutu ayarlamak
Hernekadar ülkemizde kullanılan hostinglerin bir çoğu bu yöntem için uygun olmasa da, yine de bu yöntemden bahsetmekte fayda var.
SSH ya da FTP istemcilerini kullanarak WordPress dosyalarınıza erişip, php.ini dosyasını bulun. Eğer bu dosyayı bulamıyorsanız, kendiniz bir dosya oluşturabilirsiniz. Bir metin dosyasına aşağıdaki kodu ekleyerek de bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
upload_max_filesize = 128M post_max_size = 128M memory_limit = 256M
Wp-config.php Dosyası
Üstteki yönteme benzer bir şekilde, SSH ya da FTP istemcilerini kullanarak WordPress dosyalarınıza erişip, wp-config.php dosyasını yerleştirebilirsiniz. Bu dosyayı bir metin dosyasına aşağıdaki kodla ekleyerek WordPress upload limitini arttırmak için işleminizi tamamlayabilirsiniz.
@ini_set( 'upload_max_size' , '128M' ); @ini_set( 'post_max_size', '128M'); @ini_set( 'memory_limit', '256M' );
Multisite Kullanırken Yükleme Boyutunu Arttırmak
Bu yöntem tamamen sizin serverınızla bağlantılı olup serverınızın ayarları ne kadarsa, boyutunuz da en fazla o kadar olabilir. Fakat server boyutları -çoğu zaman kısıtlı olasa da- değiştirilebilmektedir. Tek yapmanız gereken ayarlara gidip, maksimum dosya yükleme boyutu kısmından değişiklik yapmaktır.
WordPress Dosya Yükleme Boyutu Arttırma
Eklenti Kullanarak Dosya Yükleme Boyutu Arttırmak
Hata yapmaktan çekiniyor veya kodlama ile uğraşmak istemiyorsanız tek yapmanız gereken basit bir eklenti eklemek. Eklentiler hakkında bilginiz yoksa WordPress Eklenti Yükleme Nasıl Yapılır adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kullanmanızı önerdiğimiz eklentinin adı Increase Maximum Upload File Size Eklentiyi kurduğunuzda yükleme boyutu için gereken MB boyutunu yazmanız yeterli.
Hosting Sağlayıcınıza Ulaşın
Eğer bu çözümlerin hepsini deneydiyseniz ve hala bu konuda sorun yaşıyorsanız yaşadığınız sorunun hosting sağlayıcınızdan kaynaklandığını göstermektedir ve yapabileceğiniz tek şey hosting sağlayıcınıza ulaşmaktır. Bunun dışında da yukarıda bahsedilen yöntemleri uygulamak istemiyorsanız, hosting sağlayıcınıza ulaşın. En kısa yoldan size yardımcı olacaklardır.
Bu yazımızda sizler için WordPress Dosya Yükleme Boyutu Arttırma nasıl yapılır detaylı olarak anlattık. Konu hakkında görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilir, yardımcı olmamızı istediğiniz konularda iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
.htaccess dosyasını düzenleme, php.ini dosyasını düzenleme gibi ftp üzerinden dediğiniz her şeyi yaptım tek tek yaptım fakat başarılı sonuç elde edememiştim. Hosting’de ben de olmadığında önerdiğiniz eklentiyi hiçbir değişiklik yapmadan kurdum. 75MB ile yeni dosya boyunu ayarlamış oldum. Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim,
Htaccess dosyasını güncelleme yöntemi işe yaradı.