WordPress kurulumu Cpanel üzerinde nasıl yapılır yazımızda sizlere en basit şekilde wordpress kurmanın yollarınını anlatacağız. WordPress kurulumu çok basit olan ve kurulum için farklı yöntemleri olan bir işlemdir. Kuruluma başlamadan önce domain adresinizin hosting üzerinde aktif edilmiş ve Cpanel/File Manager (Dosya Yöneticisi) kısmından public_html klasörüne erişebiliyor olmanız gerekmektedir.
SSL Kurulumu -Opsiyonel-
Domain ve hosting işlemleriniz tamamsa ve hosting firmanızın sağladığı SSL hizmeti varsa önce SSL sertifikasını kurmanız ileride yaşamanız muhtemel mixed content yani sitenizde/bloğunuzda bulunan bazı bağlantıların https yerine http üzerinden gelmesi ve sayfanıza gelen ziyaretçilerin “bu bağlatı tam olarak güvenli değil” uyarısının önüne geçecektir. Not: Bu öncelikle yapmanız gerek bir işlem değildir fakat wordpress kurulumdan sonra tema veya eklenti kurmadan önce SSL işlemlerinizi yapmanızı öneririz.
Adım adım WordPress Kurulumu
public_html klasörünün içine wordpress.org üzerinden en güncel sürümüne ulaşabileceğiniz bu adresten indirerek bilgisayarınıza kaydedin.
İndirmiş olduğunuz .zip dosyasını public_html içinde Upload/Yükle kısmından yüklemeyi gerçekteştirin. .zip dosyasının yüklenmesi tamamlandıktan sonra dosyayı sağ tıklayarak “extract” diyerek .zip dosyası içindeki resimde gördüğünüz gibi public_html içerine yol göstererek klasörleri çıkartın.
Extract yaparak çıkarttığınız dosyalar /WordPress/ klasöründe yer alacak ve yapılandırma olarak bu doğru bir ayarlama değil. Yapmanız gereken bu dosyaları public_html klasörünün içine almak.
Yandaki görüntüde de göreceğiniz gibi dosyaların hepsini seçtikten sonra Move/Taşı diyerek /public_html/ içine taşıyın.
Böylelikle WordPress kurulumun yarısını bitirmiş oldunuz.
Database Kurulumu ve Database’e Kullanıcı Bağlamak
WordPress sistemi MySQL database ile çalıştığı için bir database kurmalı ve bu database e bir kullanıcı tanımlamalısınız. Cpanel üzerinden MySQL databesini oluşturun.
1. adımda MySQL Veritabanları kısmına tıklayarak Yeni Database Oluşturma ekranını açıyoruz. 2. adımda ise Yeni Database Oluştur /Create Database alanından database için istediğimiz ismi veriyoruz. Türkçe karakter kullanmamanızı ve mümkün olduğunda kısa bir isim kullanmanızı öneririz. Belirlemiş olduğunuz database ismini bir yere not alın.
Sonrasında ise bu belirlemiş olduğumuz Database için bir kullanıcı ve bu kullanıcı için ise bir şifre belirlememiz gerekiyor. Kolay şifreler rahatlıkla kırılabilir ve sitenizin database’i kötü niyetli kişilerce ele geçirilebilir bu yüzden şifrenizin farklı karakterler içeren bir şifre olmasını öneririz.
Şifrenizi de bir yere not aldıktan sonra database ve kullanıcıyı birbine bağlamamız gerekiyor. Veritabanına Kullanıcı Ekle kısmına gelerek oluşturmuş olduğunuz Database ve kullanıcıyı seçtikten sonra Ekle/Add butonuna tıklayın ve açılan ekranda ALL PRIVILEGES (Bütün Ayrıcalıklar) seçeneğini işaretleyin.
Database ve WordPress Bağlantısı Oluşturmak
Son adımdan bir önceki adımdayız. Oluşturmuş olduğumuz Database’i WordPress sitemize bağlayarak canlı yayına geçmenize çok az kaldı. “Error Establishing a Database Connection.” hatasını almamak için bu adımı çok dikkatli yapmanız gerekiyor.
Cpanel üzerinden public_html içinde bulunan wp-config.php dosyanıza gidin. Dosya içindeki yazıları biraz aşağı kaydırdığınızda şöyle bir alan göreceksiniz:
/** The database name*/
define('DB_NAME', 'DATABASE_ADI');
/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'KULLANICI_ADI');
/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'ŞİFRE');
/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');
Bilgileri wp-config.php dosyasına dikkatlice girdikten sonra Değişiklikleri Kaydet/Save Changes diyerek dosyayı kapatıyoruz.
Herşey hazır!
Artık herşey hazır. Yapmanız gereken websitenizi ziyaret edip sağlam bir kullanıcı adı ve şifre belirleyip siteniz ile alakalı kısa bilgileri girmek. Bu bilgileri şimdilik basitçe girebilirsiniz. Daha sonrasında kolaylıkla WordPress kullanıcı arayüzünden “Ayarlar/Genel” kısmından değiştirebilirsiniz.
Diğer Yöntemler
Eğer buraya kadar anlattıklarımız karışık geldiyse veya bir sebepten dolayı tam olarak gerçekleştiremediyseniz diğer yöntemleri denemenizde fayda var.Anlattığımız yönteme alternatif olarak kullanabileceğiniz diğer yöntemler ise şu şekilde:
Softaculous Apps Installer ile WordPress Kurulumu
Cpanel üzerinde kullanıma hazır gelen bir çok hazır yazılıma erişebilmek mümkün. Bu yazılımların en ünlüsü tabii ki WordPress. Softaculous sayesinde tek tıkla kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Cpanel Softaculous Apps Installer’a tıklayarak WordPress seçiyoruz.
Daha sonra SSL sertifikası kuruluysa https:// seçip alt kısımda sitemiz ile ilgili ufak bilgileri giriyoruz.
Admin Account kısmından kullanıcı adı, şifre ve admin email adresimizi belirliyoruz. Sayfayı aşağıda indirerek gerekli gördüğünüz yerleri düzenleyebilirsiniz.
Diğer kuruluma göre çok daha basit ve zaman almayan bir yöntem fakat ilk anlattığımız yöntem WordPress sisteminin çalışma mantığını anlamanıza daha çok yardımcı olacaktır, tercih sizin.
Mümkün olduğunca basit anlatmaya gayret gösterdik fakat anlamadığınız, kafanızda soru işareti olan alanlar varsa yorum yapabilir veya bizimle iletişim kurabilirsiniz.